Χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Χειρουργική κηλών

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, μιας και είναι θέμα αποκατάστασης του κοιλιακού τοιχώματος, παράλληλα με την ασφαλή επανατοποθέτηση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Οι χειρουργικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως είναι πολλές. Σε αυτές ανήκουν οι τεχνικές «τάσεως», που αποσκοπούν στην πρωτογενή σύγκλειση του μυϊκού ελλείμματος με ειδικές ραφές (αποκαλούμενες «πλαστικές», όπως Bassini, Souldice, Darn, Turner κλπ). Τα αποτελέσματά τους είναι ικανοποιητικά αλλά λόγω της τάσεως που παρουσιάζεται μετεγχειρητικά στα μυϊκά στρώματα, ενοχοποιήθηκαν για πολλές υποτροπές (επανεμφανίσεις) της κήλης στο σημείο της επέμβασης.

Την τελευταία 20ετία, παρουσιάστηκαν οι «tension free» τεχνικές (χωρίς τάση), με την εφαρμογή πλέγματος  στο σημείο της κήλης, το οποίο καθηλώνεται με ραφές, με αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των υποτροπών παγκοσμίως. Η χειρουργική της κήλης με πλέγμα, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αναπτύχθηκε παγκόσμια και επίσης εξελίχθηκε σε σημαντικό βαθμό κυρίως ως προς το είδος και το μέγεθος των πλεγμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η κλασική ανοιχτή μέθοδος επιδιόρθωσης της κήλης, γίνεται με μία τομή στη βουβωνική χώρα, διάνοιξη και διατομή των μυϊκών στρωμάτων, διάνοιξη του περιτοναϊκού σάκου, επανατοποθέτηση των σπλάχνων ενδοκοιλιακά, και συρραφή του πλέγματος στα μυϊκά και απονευρωτικά πέταλα.

Την τελευταία 20ετία, η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής συνέτεινε στην επινόηση και δημιουργία τεχνικών πρόσβασης στην ανατομική περιοχή των κηλών, με αποτέλεσμα σήμερα παγκοσμίως, να έχει καθιερωθεί η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τοποθέτηση πλέγματος (TEPP) ως μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και ιδανική για τη θεραπεία αυτής.

Η μέθοδος TEPP στη θεραπεία των κηλών της βουβωνικής χώρας

Η μέθοδος TEPP (Total Extra Peritoneal Repair), σημαίνει την επιδιόρθωση της κήλης έξω από τον ενδοκοιλιακό χώρο, κάτω από τα μυϊκά στρώματα, στο σημείο ακριβώς που συμβαίνει η κήλη στη βουβωνική χώρα.

Αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο, ανώδυνηατραυματική και αναίμακτη, που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη των κηλών της βουβωνικής χώρας (βουβωνοκήλημηροκήλη), αλλά επίσης και στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη και στην υποτροπή μίας κήλης μετά από ανοικτή επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, με τη δημιουργία μίας μικρής τομής ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό και έτερες δύο των 5 χιλιοστών, χωρίς να γίνει διατομή μυών και τοιχωμάτων. Τοποθετείται εξαιρετικά ευμέγεθες πλέγμα 10×15 εκατοστών, το οποίο και καλύπτει όλα τα ευένδοτα σημεία του βουβωνικού χώρου.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι εξαιρετική. Ο ασθενής σηκώνεται σε λίγες ώρες, σιτίζεται αμέσως, εξέρχεται από την κλινική την επομένη το πρωί, και μπορεί να μεταβεί στην εργασία του σε λίγα 24ωρα.