Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί σήμερα παγκοσμίως, την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, συνδυάζοντας όλα τα οφέλη των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και ταυτόχρονα το καλύτερο αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια, η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, αντιμετωπίζονταν με “ανοιχτή” χειρουργική επέμβαση, που σημαίνει τομή στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλίας, μια εβδομάδα νοσηλείας, μετεγχειρητικό πόνο και ανάρρωση μετά αρκετές εβδομάδες.
Σήμερα με την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, το 95% των χολοκυστεκτομών εκτελείται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει 4 πολύ μικρές οπές στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, νοσηλεία μίας ημέρας, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία τις επόμενες 3-4 ημέρες.
Τι είναι η χοληδόχος κύστη;
Η χοληδόχος κύστη είναι ένας «ασκός», με χωρητικότητα περίπου 20-30 ml σε σχήμα αχλάδι, μέσα στον οποίο αποθηκεύεται η χολή που παράγεται στο ήπαρ. Ανατομικά η χοληδόχος κύστη βρίσκετε «κολλημένη» στην κάτω επιφάνεια του ήπατος.
Πέτρες στην χολή – Χολολιθίαση;
Χολολιθίαση είναι η πάθηση που οφείλεται στην δημιουργία και παρουσία λίθων (χολόλιθοι) εντός της χοληδόχου κύστης. Η χολολιθίαση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις και αφορά κυρίως γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών.
Τι είναι η χολοκυστίτιδα;
Είναι η οξεία μικροβιακή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Οφείλεται σε παρατεταμένη απόφραξη του κυστικού πόρου από λίθο (πέτρα) που βρίσκεται μέσα στην χοληδόχο κύστη. Μετά την απόφραξη του κυστικού πόρου, τα μικρόβια που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην χοληδόχο κύστη αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τον αριθμό τους, παράγουν εξωτοξίνες, καταστρέφουν τον βλεννογόνο της κύστης και προκαλούν βαρεία φλεγμονή σε όλο το όργανο.
Πως γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;
Η επέμβαση εκτελείται πάντα υπό γενική αναισθησία. Στην αρχή εκτελείται μικρή υπομφάλιος τομή 1 εκ. μέσω της οποίας εισάγεται το πρώτο trocar.
Πρόκειται για εδικό υλικό, που χρησιμεύει στην είσοδο των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση της επέμβαση.
Ακολουθεί το πνευμοπεριτόναιο, δηλαδή το “φούσκωμα” της κοιλιάς με συνεχή χορήγηση αέρα διοξειδίου του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διάταση της κοιλιάς, προκειμένου να αποκολληθεί το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα από τα ενδοκοιλιακά όργανα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την χειρουργική επέμβαση.
Στην συνέχεια εισάγεται το λαπαροσκόπιο (πρόκειται για κάμερα έμμεσου φωτισμού μέσω της οποίας απεικονίζεται το εσωτερικό της κοιλιάς σε μεγέθυνση του οπτικού πεδίου 10-15 φορές περίπου). Ακολουθεί η τοποθέτηση δύο trocars των 5 mm στο δεξιό πλάγιο του κοιλιακού τοιχώματος και ενός trocar των 10mm στο επιγάστριο.
Στην αρχή ο χειρουργός ελέγχει όλη την κοιλιά και τα ενδοκοιλιακά όργανα για την αναγνώριση πιθανών παθήσεων, σχετικών ή άσχετων με την χοληδόχο κύστη. Ακολούθως εστιάζεται στην χοληδόχο κύστη προκειμένου να παρασκευάσει και να αναδείξει το όργανο και την ανατομία του.
Στο επόμενο στάδιο ακολουθεί η παρασκευή και η αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων που αφορούν τον κυστικό πόρο, την κυστική αρτηρία, την πορεία του
χοληδόχου πόρου και πιθανών την δεξιά ηπατική αρτηρία. Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι ο χειρουργός οφείλει να αναγνωρίσει και να λάβει ειδική μέριμνα για ανατομικές παραλλαγές ή ιδιαιτερότητες της περιοχής που σχετίζονται άμεσα με την αποφυγή κακώσεων του χοληδόχου πόρου ή των αγγειακών στοιχείων. Να σημειωθεί ότι το 78% των μετεγχειρητικών επιπλοκών αφορά σε βλάβες το χοληδόχου πόρου.
Όταν αναγνωριστεί πλήρως η θέση των ανατομικών στοιχείων ακολουθεί η διατομή του κυστικού πόρου (πρόκειται για τον σωλήνα που ενώνει την χοληδόχο κύστη με τον χοληδόχο πόρο) και η απολίνωσή του με λαπαροσκοπικά κλιπς. Όμοιος, απολινώνεται και διατέμνεται η κυστική αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα την χοληδόχο κύστη.Τέλος ακολουθεί η αποκόλληση της χοληδόχου κύστης από την κοίτη του ήπατος. Η κύστη τοποθετείται σε ειδικό σάκο ((Endo Bag) και αφαιρείται από την κοιλιά μέσα από την ομφαλική τομή. Τα τραύματα του δέρματος συρράπτονται ενδοδερμικά με απορροφήσιμο ράμμα.
Πόσο ασφαλής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, υπάρχουν επιπλοκές ;
Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ασφαλέστερη της “ανοιχτής” χειρουργικής επέμβασης, με σαφώς μικρότερο αριθμό επιπλοκών και ταχύτερη ανάρρωση. Συγκριτικά λοιπόν, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί σήμερα παγκοσμίως την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές. Εντούτοις το ποσοστό των επιπλοκών αυτών στα χέρια έμπειρων λαπαροσκόπων δεν υπερβαίνει το 0,5%.
Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 3-4 ημέρες μετά το εξιτήριό τους. Ενώ ασθενείς που έχουν χειρονακτική εργασία είναι καλό να επιστρέψουν στις εργασίες τους μετά το πρώτο δεκαήμερο.