Λαπαροσκοπική επέμβαση διαφραγματοκήλης / γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Λαπαροσκοπική επέμβαση διαφραγματοκήλης / γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η διαφραγματοκήλη θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση. Ένδειξη επέμβασης υφίσταται επίσης όταν ο ασθενής χρήζει χρόνιας λήψης φαρμάκων, προκειμένου να μην έχει συμπτώματα. Με την επέμβαση απεξαρτητοποιείται συνεπώς ο ασθενής από τη λήψη αυτή, που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι επεμβάσεις για διαφραγματοκήλη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διενεργούνται πλέον λαπαροσκοπικά, μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,5 – 1 εκ. .

Ο χειρουργός επαναφέρει αρχικά κατά την εγχείρηση ολόκληρο το στομάχι στην κοιλία και στη συνέχεια “στενεύει” την οπή του διαφράγματος με συρραφή (πλαστική οισοφάγειου τρήματος). Στο τέλος της επέμβασης “τυλίγει” ο χειρουργός το στομάχι γύρω από το ίδιο (θολοπτύχωση στομάχου). Σε περίπτωση παραοισοφαγοκήλης ή μετατόπισης ολόκληρου του στομάχου εντός της θωρακικής κοιλότητας (Upside-down stomach) , η πλαστική του οισοφάγειου τρήματος δε συνδυάζεται με θολοπτύχωση, αλλά με γαστροπηξία. Γαστροπηξία είναι η καθήλωση του στομάχου στο διάφραγμα με ειδικές ραφές. Με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν, η χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης / γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει σήμερα πολύ καλά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης διαφραγματοκήλης / γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης διαφραγματοκήλης / γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε σχέση με την “ανοιχτή” επέμβαση είναι:

  1. Λιγότερος πόνος μετά το χειρουργείο (ανώδυνη επέμβαση)
  2. Γρήγορη ανάρρωση, ταχεία  έξοδος  από το νοσοκομείο και αμεσότερη επάνοδος στην εργασία / λοιπές δραστηριότητες
  3. Μείωση πιθανότητας επιπλοκών στο άμεσο  (π.χ. μικρότερη πιθανότητα  αιμορραγίας, μετεγχειρητικών λοιμώξεων κλπ),  αλλά και  στο απώτερο  μετεγχειρητικό διάστημα (π.χ. μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο μέλλον σε κοιλιακό άλγος ή σε ειλεό / εντερική απόφραξη).
  4. Καλύτερη διάγνωση κατά την εγχείρηση διαφραγματοκήλης, καθότι ο χειρουργός έχει μέσω της λαπαροσκόπησης πρόσβαση σε ολόκληρη την κοιλία