Ογκολογική χειρουργική παχέος εντέρου
Ο καρκίνος στο παχύ έντερο οφείλεται συνήθως σε κακοήθη εξαλλαγή πολύποδα του παχέος εντέρου. Πολύποδας είναι ένας συνήθως μικρός, καλοήθης όγκος που εμφανίζεται ως έπαρμα (“εξόγκωμα”) στο εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνο) του παχέος εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου.
Κατά την επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου δεν αφαιρείται μόνο ο όγκος. Αναλόγως της εντόπισης του όγκου εκτελείται αφαίρεση του κατάλληλου τμήματος του παχέος εντέρου (κολεκτομή). Η ορθή ογκολογική χειρουργική του παχέος εντέρου με ριζική λεμφαδενεκτομή έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την πρόγνωση . Η εγχείρηση πραγματοποιείται συνήθως χωρίς να είναι αναγκαία η δημιουργία προσωρινής / μόνιμης κολοστομίας (παρά φύση έδρας). Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου (κολεκτομή ή χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού) εκτελείται σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις λαπαροσκοπικά , μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,5 – 1,3 εκ., και ονομάζεται αντίστοιχα λαπαροσκοπική κολεκτομή και λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού. Σε περιπτώσεις που ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά στο σφιγκτήρα του πρωκτού εκτελείται η λεγόμενη λαπαροσκοπική κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση είναι:
- Λιγότερος πόνος μετά την εγχείρηση
- Ταχύτερη ανάρρωση, με αποτέλεσμα την ταχύτερη έξοδο από την κλινική και την ταχύτερη επάνοδο στις ατομικές δραστηριότητες / εργασία
- Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στο άμεσο (π.χ. μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας ή μετεγχειρητικής λοίμωξης), αλλά και στο απώτερο διάστημα μετά το χειρουργείο (π.χ. μικρότερη πιθανότητα πρόκλησης ενδοκοιλιακών συμφύσεων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον χρόνιο ή υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος ή ακόμα και εντερική απόφραξη – ειλεό).
- Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα