Τοποθέτηση φλεβικών καθετήρων (Port)

Οι μόνιμοι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες (port-a-cath) τοποθετούνται όταν απαιτείται ενδοφλέβια φαρμακευτική θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων τη χορήγηση χημειοθεραπείας.

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα κάτω από άσηπτες συνθήκες, υπό τοπική αναισθησία. Ενίοτε, μερικοί ασθενείς προτιμούν την τοποθέτηση υπό μέθη ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα σπίτι του. Η συσκευή μπαίνει εξ’ ολοκλήρου κάτω από το δέρμα για προστασία από τα μικρόβια και τις λοιμώξεις. Ένας υποδόριος καθετήρας (σωληνάκι) εισέρχεται στη φλέβα και συνδέεται υποδόρια με τη συσκευή έγχυσης (θάλαμος).

Υποδόρια σημαίνει ότι όλα είναι κάτω από το δέρμα. Για την παρακέντηση επιλέγονται οι μεγάλες φλέβες. Η παρακέντηση γίνεται από μία μικρή τρύπα στο δέρμα, με την καθοδήγηση υπερηχογραφήματος (U/S). Ο θάλαμος του Port μπαίνει κάτω από το δέρμα του θώρακα, μέσω μίας μικρής τομής. Κάτω από το δέρμα λαμβάνει χώρα η ένωση του καθετήρα με τον θάλαμο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλήρως εμφυτευμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν μεταλλικό θάλαμο έκχυσης (Port) έναν καθετήρα (Cath) και την κορυφή του που αποτελείται συνήθως από καουτσούκ. Ο θάλαμος έκχυσης είναι κατασκευασμένος από υποαλλεργικό βιοσυμβατό τιτάνιο, το οποίο δεν είναι μαγνητικό κι έτσι επιτρέπει την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με ασφάλεια. Ο καθετήρας κατασκευάζεται από σιλικόνη ή πολυουρεθάνη και είναι ορατός στις ακτινογραφίες, ώστε να εντοπίζεται εύκολα η ακριβής θέση του.

Το Port μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και στην κλινική και στο σπίτι, ωστόσο για την χρήση του απαιτείται εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλευτής, ο οποίος θα τοποθετήσει μία ειδική βελόνα μέσα στο δέρμα και στην κορυφή από καουτσούκ.

Ο ασθενής που έχει Port μπορεί να κάνει μπάνιο ή να κολυμπήσει όταν ο γιατρός του το επιτρέψει, ενώ αν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, θα πρέπει να γίνει έγχυση αντιπηκτικού διαλύματος για να μην σχηματιστούν θρόμβοι στην συσκευή. Όταν πια η συσκευή δεν θα είναι απαραίτητη, ο γιατρός μπορεί να την αφαιρέσει με τοπική αναισθησία.